ЮДА, ІСКАРІОТ – ХТО ВІН НАСПРАВДІ


Ім’я Іуди майже для кожної сучасної людини є прозивним – так звали новозавітного зрадника, завдяки якому родоначальник християнства виявився схопленим римлянами і згодом страченим.

І на протязі всієї історії християнства Юду таврували як христовбивцю. Хоча насправді про Юду нам відомо дуже і дуже мало …

Іуда в Євангеліях носить додатковий ім’я Іскаріот. У російській мові це однозначно перекладається як Іуда з Кариота, отже, Кариота – це таке місце або таке місто. Але ніякого Кариота, як кажуть історики, тоді не існувало. Єдине містечко підходить хоча б за співзвучністю – Крайот в Юдеї, але чи є воно батьківщиною Іуди – питання не закрите до цього часу. Крім місця народження, єврейське «іш-керійот» може також перекладатися як «чоловік з передмістя», тому що «керійот» – це передмістя. Так що наш Юда міг бути родом не з невідомого Кариота, а просто з села поруч з Єрусалимом.

Офіційна історія

У тому ж Новому Завіті, крім Іуди Іскаріота, є ще Юда Симона. І деякі вчені вважають, що наш Юда Іскаріот – це і є Іуда Симона. Правда, хто такий цей Симон, настільки ж темно – чи то батько, чи то старший брат. Одне про Юду відомо точно: він-один з дванадцяти учнів Ісуса і за сумісництвом казначей цієї маленької громади. Ось тут-то і стає зрозумілим вживання до Юди шанобливого «чоловік»: скарбник – посада відповідальна і так просто на неї не призначали. Також відомо, що Юда був ощадливий і погано відгукувався про даремні або необгрунтовані витрати,бо ж він знав ціну грошам.

Звісно, учням Ісуса навряд чи це подобалося, вони його дорікали в скупості, а потім народилася легенда і про те, що Юда краде із загальної скарбниці. Швидше за все, це неправда: злодій не втримався б на посаді скарбника при живому Ісусі. А те, що він не любив марнотратність, цілком зрозуміло: учні були людьми небагатими, вони на благодійні збори годувалися. Офіційна історія Іуди дуже коротка. Невідомо, як і звідки він прийшов в учні Ісуса, ми відразу бачимо його скарбником і навіть стаємо свідками його закидів Марії з Віфанії у марнотратстві, коли вона намастила ноги Ісуса миром за 300 динаріїв, на які можна нагодувати жебраків.  В іншій раз нам пред’являють Юду під час Таємної вечері, коли вони їдять за спільним столом в вмочують хліб у загальне блюдо, а Ісус виголошує свою сакраментальну фразу про те, що один з учнів, що сидять за цим столом, його зрадить, і він той, хто разом з Ісусом умочував хліб в це блюдо. Оскільки умочували всі, то запанувала загальна розгубленість.

А Ісус додав: якщо ти задумав це зробити, то роби швидше. Нібито Юда його зрозумів і майже у ту мить пішов зраджувати. За здачу Ісуса він отримав від синедріону 30 срібняків: сума, яка стала такою ж номінальною, як і ім’я Іуди. Далі, коли Ісус відправився ночувати на гору Оливну, Юда  привів туди римський загін і, щоб вказати на Ісуса, підійшов до нього і поцілував. Цей поцілунок християни будуть називати поцілунком зрадника. Подальша доля Іуди неоднозначна: за однією версією, він отримав гроші за зраду і повернув їх, розкаявшись у скоєному, а потім повісився, за другою – він отримав гроші, купив собі на них поле, яке називається полем гончара , тому що їм перш володів гончар, і чи то помер від нещасного випадку, чи то повісився. Оскільки перша версія не була пов’язана з покупкою поля, то євангельські тексти це швидко виправили: поле на повернуті гроші купили члени синедріону і стали використовувати як кладовище для мандрівників. А смерть Іуди обставили красиво: він засунув голову в петлю, мотузка його ваги не витримала (очевидно, дійсно, «чоловік» , як людина був міцний), він звалився і нутрощі у нього випали. Але все в цій історії з Іудою геть заплутано.

Невиразні подробиці

По-перше, незрозуміла сама сума в 30 срібняків, як незрозуміло навіть, що це були за гроші. Якщо на увазі малася звичайна дрібна срібна монета, якої розраховувалися за часів Ісуса, то на 30 таких монет купити навіть таке убоге поле було не можна. Якщо це так звані тирські тіклі, то – на жаль! -Теж не можна. Так що і поле дивне, і вартість його теж. По-друге, Юда повісився на дереві (це вважалося у євреїв ганебною смертю). Але на якому? Новий Заповіт у російському перекладі дає однозначно осику. І навіть вказує, що після цього у осики з’явилася особливість тремтіти від пережитого страху. Але де в Юдеї ростуть осики? Ніде. Тому на роль дерева для Іуди (а в тексті його там немає осики) християни підбирали різні дерева, виходячи з вітчизняного ландшафту – березу, бузину, горобину тощо. По-третє, чи то він розбився і «живіт розкрився, а сам він розпух », чи то покінчив з собою. Але якщо він помер від хвороби, то себе не вбивав. Якщо покінчив з собою – то чому випали нутрощі? Ось ця смерть з випалими нутрощами наводить на одну дивну обставину справи: це за яких пошкоджень можуть випасти нутрощі?  Тільки в одному випадку: якщо тіло було розпороти від паху до горла, тобто, якщо Юда був убитий кинджалом і повішений, а потім мотузка не витримала! Але чи повісився  Юда? Або був повішений? Або ні те, ні інше?


Неканонічна біографія

Згідно з неканонічною версією, Іуда народився в найнещасливіший день в році – 1 квітня, і перед його народженням мати бачила страшний сон, що ця дитина принесе загибель її сім’ї, тому, недовго думаючи, поклала новонародженого в ковчежець і кинула в найближчу річку. Юда не загинув і точно виконав пророцтво: він виріс на острові Каріофе (ось вам і Каріоф!), Повернувся додому і, як герой грецької трагедії Едіп, вбив свого батька і вступив у кровозмісний зв’язок зі своєю мамою. Коли нещасний дізнався, що за гріхи він зробив (не будучи в цьому винним), то протягом тридцяти трьох років щодня ходив на гору з водою в роті і поливав там суху палицю, поки та не покрилася листям. Після цього він став учнем Ісуса.

За іншою легендою, Юда та Ісус в дитинстві були сусідами, і, оскільки хлопчик був хворобливий, мати привела його до маленького Ісуса, про який вже пішла слава як про цілителя. Ісус почав лікувати Юду, на що останній розлютився і так куснув свого рятівника за бік, що у того назавжди залишився шрам, а місце, в яке його вкусив Юда, стало місцем, куди римський легіонер увігнав свій спис. Зате Юда зцілився і став учнем Ісуса, коли виріс. За цією версією, Юда і зовсім був братом Ісуса, і дуже заздрив йому. За іншою версією – заздрив Іуді Ісус, а Іуда так любив брата, що сам робив всі чудеса, а придбану за це славу віддавав Ісусу.

А за версією новознайденого Євангелія від Іуди, де про його життя до зустрічі з Ісусом нічого не говориться, Юда після смерті Ісуса з собою не покінчив і від хвороби не помер.

Приховане Євангеліє

У цьому Євангелії Юда  абсолютно є не тим зрадником і негідником, яким був для християн всі дві тисячі років. Юда – цілком осудна людина і гідний учень свого вчителя. І те, що виглядає як зрада, насправді такою не є. Саме йому Ісус відкриває самі таємні знання про всесвіт і долю людства. Саме він для Ісуса – самий відданий і вірний учень, і на нього покладена страшна місія зрадити свого вчителя, щоб здійснилося його призначення, і принести його людську сутність в жертву Отцю Небесному, і Юда цю місію виконує, розуміючи, що залишиться для послідовників нової віри зневаженим зрадником, тому що ні цього наказу Ісуса, ні суті жертви нащадки не зрозуміють. Ісус дав Іуді увійти в хмару слави небесної, побачити свою зірку і виконати своє призначення. І коли Юда увійшов в хмару слави і побачив свою зірку, він все зрозумів і пішов до первосвящеників, зрадив Ісуса і взяв гроші…


Недарма після публічного ознайомлення з цим апокрифом кілька великих чиновників з Ватикану поставили питання про перегляд відносини до Юди. Правда, крім відновлення справедливості по відношенню до обмовленого Іуди, вони ставлять і інше, більш мирське завдання – виправдавши Юду, покінчити з антисемітизмом. Адже одна з причин антисемітизму – звинувачення християнами євреїв саме в тому, що вони стали христопродавцями.

Вчені змогли довести достовірність «Євангелія від Іуди»

Результатом нових досліджень манускрипту «Євангелія від Іуди» з описом раніше невідомої версії біблійних подій стало підтвердження автентичності стародавнього тексту.

Євангеліє від Іуди було виявлено вченими в 2006 році. У манускрипті, написаному  давньоєгипетському мовою, йдеться про те, що Юда Іскаріот зовсім не був зрадником Христа, а навпаки – його вірним союзником у підготовці до воскресіння Спасителя. Згідно з цим текстом, вдатися до такого вчинку Юду попросив сам Ісус, сподіваючись на допомогу, яка йому буде надана при вознесіння на небеса. У цій версії ні про зраду, ні про 30 срібняків не згадується.

З метою визначити справжність тексту група американських вчених на чолі з Джозефом Барабою з Іллінойсу провели аналіз чорнила, якими написано Євангеліє, порівнявши їх з чорнилом на єгипетських свідоцтвах про шлюб, а також документах на нерухомість, що датуються тим же періодом.

У ті часи єгиптяни використовували чорнила, які попередньо піддавалися особливій обробці, що, власне і дозволило експертам довести – Євангеліє не пізніше підробка. І навіть незважаючи на те, що документ фрагментований, справжність його вже не викликає ніяких сумнівів.

Advertisements

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s